Forælder til en fashionista

Børn skal ikke være ret gamle, før de begynder at få deres egen mening om, hvilken slags tøj de vil have på. De fleste børn har noget yndlingstøj – ligesom vi voksne – og det vil de gerne have på så ofte som muligt. Det er dog ikke altid, at deres yndlingstøj matcher årstiden, og her kan godt opstå nogle diskussioner og kriser på hjemmefronten, når man skal ud af døren om morgenen, og sønnen eller datteren KUN vil have en bestemt slags tøj på, selvom det er upraktisk.

Barnets mening tæller

Men, når det er sagt, så bør du ikke bremse, men derimod opmuntre din barns interesse for tøj og mode. Barnet lærer om farver og former og sætter ord på, hvad barnet synes er smart, og hvad det ikke gider at have på. Børn vil ofte være interesseret i at gå i modetøj, fordi det er trendy, og fordi kammeraterne har noget tilsvarende tøj, men det er også muligt, at barnet med tiden udvikler sin egen tøjstil. Nogle teenagere har meget behov for at ligne deres kammerater, også i tøjstil, for at føle, at de passer ind, imens andre teenagere foretrækker at skille sig ud. Det kan man aldrig vide som forælder. Men man må nok under alle omstændigheder indstille sig på, at der skal hostes op med nogle penge til børnetøj. En del mødre prioriterer da også deres børn tøjforbrug frem for deres eget.

Lad barnet spejle sig

Har dit barn en interesse for modetøj, så går han eller hun sandsynligvis også op i indretningen på børneværelset, for her er det også vigtigt, at barnet føler sig komfortabel og i samklang med omgivelserne. Du finder tips til børneværelsets interiør her på bloggen, for her går vi op i alt om mode til børn, også hvad der er trendy på børneværelserne. I takt med at barnet vokser og bliver ældre kan det fx være, at barnet ønsker sig nogle nye flotte plakater på væggen, som matcher barnets alder. Ud over børnemøbler kan du sætte et helfigurs spejl op på barnets værelse, så det kan prøve sit forskellige tøj foran spejlet og opøve en mere sikker sans i, hvordan farver og form passer sammen. Selvfølgelig skal det ikke udvikle sig til, at barnet bliver ulideligt selvoptaget, men en sund interesse for mode tager ingen børn skade af. Hvis du selv er modeinteresseret, så vil barnet sikkert også kigge på dig for at lære, hvordan man sætter tøj sammen på forskellige måder, og hvordan man følger tidens trend. Det kan også være, at barnet har nogle yndlingsfarver, som det vælger, både når der skal købes nyt tøj, og når der skal findes nyt tapet og møbler til børneværelset.

Lær barnet om kvalitet og genbrug

Tøjproduktion er noget det, der forurener allermest, og derfor bør du lære dit barn og kvalitet og genbrug af tøj. Lær barnet at man bør købe tøj i gode kvalitetsmaterialer, som holder i lang tid. Man bør også kun købe det tøj, man har brug for og ikke fylde skabet unødigt med ekstra tøj, man aldrig rigtig går i, for det er ressourcespild. Desuden kan barnet godt arve smart tøj fra søskende, fætre eller kusiner, som både er genbrug og trendy.

mts_best